I vår del av verden oppstår den systematiske refleksjonen rundt stat og politikk i antikkens Hellas samtidig med tre politiske innovasjoner: demokrati, medborgerskap og offentlig debatt. Historisk sett blir statsvitenskapen til idet muligheten åpnes for analyse av og kritisk ytring omkring politiske spørsmål.Politikkens mangfoldighet fordrer en rikholdig analytisk verktøykasse. Et av statsvitenskapens fortrinn - som nok også er en av fagets største utfordringer - er at det er en møteplass for mange svært ulike fagtradisjoner med tilhørende ulike tilnærmingsmåter: særlig juss, filosofi, historie, sosiologi og samfunnsøkonomi. Boka tilbyr et faghistorisk blikk fra antikken til moderne tider, presenterer grunnlagsdebatter gjennom tidene, diskuterer fagets fire «norske» hovedretninger, dets relevans for yrkeslivet - og mulige fremtid.
Et av statsvitenskapens fortrinn, men også en av fagets største utfordringer, er at det er en møteplass for mange svært ulike fagtradisjoner som juss, filosofi, historie, sosiologi og samfunnsøkonomi. Denne boka tilbyr et engasjert faghistorisk blikk på faget - fra antikken til moderne tider. Den presenterer grunnlagsdebatter gjennom tidene, diskuterer fagets fire "norske" hovedretninger, dets relevans for yrkeslivet - og mulige fremtid.
Andreas H. Hvidsten er statsviter med metodologi, internasjonal politikk og politisk filosofi som spesialområder. Han mottok Skjervheimprisen i 2015.
Øivind Bratberg har skrevet bøker om britisk politikk, nordisk sosialdemokrati og en biografi om Roald Dahl. I 2016 var han en av Morgenbladets "Ti fantastiske formidlere".