Litteratur med kristen tro som tema engasjerer svært mange lesere, men forskere og anmeldere har interessert seg lite for det. Denne bokserien tar opp hvordan det kristne innslag gjør seg gjeldende innenfor ulike typer litteratur og hos forskjellige forfattere.
Det er ikke gjort noe forsøk på å komme frem til en definisjon på hva kristen litteratur er eller bør være. Utgangspunktet er at det finnes litteratur som har gjort krav på å være «kristen» eller «kristelig», og at det finnes innslag av kristen tro i svært mye litteratur som overhodet ikke vil forstå seg som «kristen».
Det finnes også en egen tradisjon med en kristelig litteratur som har utviklet sine egne forfattere, forlag og egne kretsløp for omsetning og lesning. Denne kristelige populær- og brukslitteraturen har i stor grad vært oversett og i en del tilfelle nedvurdert av de store institusjonene, både innenfor forlag, forskning og på kritikersiden. Når serien også tar med denne litteraturen, er det både for å skape interesse for kritikk og forskning rundt dette store feltet, og for å gi informasjon og brukerveiledning på et forsømt område. Også innenfor trivial- og brukslitteraturen finnes det ulike nivåer og forskjellige forfatterskap som kan være verd å kjenne.
I «Kristen tro i barnelitteraturen» gjennomgår Jo Tenfjord de holdninger og verdisyn som har gjenspeilt seg i litteratur for norske barn. Astri Ramsfjell, Terje Borgersen, Erik Torp Nilssen og Tove Pemmer Sætre tar for seg bøker som vil forkynne kristen tro i ord og bilder. I siste del gjennomgår Olga Dysthe skjønnlitteratur med kristne innslag for større barn og unge.
Det er også bidrag av Margrethe Langfeldt, Vibeke Mowinckel Lorentz og redaktørene.