Forlaget skriver om denne boka:
Ved midten av forrige århundre fikk den økonomisk liberalisme, med hva som tradisjonelt har vært oppfattet som læren om den passive stat, et avgjørende gjennombrudd i norsk politisk tenkning. Omtrent samtidig gikk statens sentrale administrasjonsapparat inn i en periode med sterkt økende vekst og markert omdanning.
Denne boken behandler sentraladministrasjonens utvikling i perioden mellom 1845 og 1884. Det dominerende tema er hvordan administrasjonsapparatet gjennomgikk en tilpasning for å kunne spille en ny og mer aktiv rolle i forhold til den økonomiske og sosiale forandring i samfunnet. Sentralt står analysen av hvordan bærere av nye kunnskapstyper ble innpasset, og av hvordan administrative endringer ble drevet fram gjennom samspill og konflikt mellom faglige, økonomlskeog politiske interesser.
Edgeir DeRum, født 1939 i Verdal. Cand. philol. 1967. Stipendiat NAVF og universitetsstipendiat ved Institutt for Samfunnsforskning og Universitetet i Oslo 1968-1972. Fra 1973 professor i historie ved Institutt for Samfunnsvitenskap, Universitetet i Tromsø.