Kronprinsesse Märtha er en av de mest betydningsfulle, men også en av de mest undervurderte, kvinnene i nyere norsk historie. Fra hun kom til Norge i 1929 til hun døde i 1954, gjorde hun en helhjertet innsats for landet - i fredstid og ikke minst under krigen. Arbeidet hun gjorde i de fem årene hun var i eksil i USA var svært viktig for Norges sak.
Med Märtha ved sin side ble kronprins Olav mer åpen og utadvendt, og på den måten bidro hun i stor grad til at han ble en så god konge. Både kronprinsesse Märtha og kong Olav bidro til å knytte de sterke båndene mellom kongehus og folk som preger det norske monarkiet.
Utad framsto Märtha som Norges dronning, men hun levde ikke lenge nok til å få tittelen. Det kvinnelige fraværet i kongehuset var merkbart, men kong Olav lot ingen ta hennes plass. Han elsket, savnet og sørget over henne resten av sitt liv, og i hele sin regjeringstid måtte han være konge uten dronning. Det lange fraværet av en dronning i ei tid da kvinnenes stilling i samfunnet endret seg kraftig, har medført en stor utfordring for dronning Sonja, som har måttet skape dronningrollen på nytt.
Dette er historien om kronprinsesse Märtha og kong Olavs liv - sammen og alene. Denne biografien gir et nytt perspektiv på betydningen av kronprinsesse Märthas liv og død - og på Olav Vs kongegjerning.