Moderne evolusjonsteori er satt på dagsorden i internasjonal vitenskapsdebatt, etter en rekke faglige gjennombrudd på 1960- og 70-tallet. Det har ofte ført til heftige diskusjoner f. eks. mellom biologer og samfunnsvitere, også i Norge.
Men hva vet man om emnet?
Denne boka gir en oppdatert oversikt over det omfattende og mangslungne feltet, på tvers av faggrenser, og er en begivenhet på norsk. Biologen Iver Mysterud er en imponerende veileder gjennom faghistorie, begrepsanalyse, teori, empiri og faglige kontroverser - emner ingen biolog, lege, psykolog, samfunnsviter eller humanist bør være uvitende om. Den fascinerende framstillingen er solid, perspektivrik - og velskrevet. Boka inneholder også biografier om sentrale forskere samt en annotert bibliografi som savner internasjonalt sidestykke.
"Moderne evolusjonsteori har spiren i seg til å bli den samlende analyserammen for en bedre tverrfaglig forståelse av mennesket i det nye årtusen. Verket beholder en utpreget saklig tone også ved behandling av emner hvor debattanter står steilt mot hverandre. Dessuten er stoffet behandlet sjeldent utførlig. Mennesketogmoderneevolusjonsteori er utvilsomt det mest omfattende som er skrevet om dette på norsk - et uvurderlig referanseverk. Boka gir en helt sentral bakgrunn for noen av tidens viktigste tverrfaglige debatter om mennesket. Måtte den inspirere mange." ArneNæss