Forlaget skriver om denne boka:
Å gjense en by, å erindre en kjærlighetshistorie, å møte litteraturen i det den blir til er utgangspunktet for denne essaysamlingen. Idet leseren trekkes inni barokkens og maskenes Venezia tilstår fortelleren sin følelsesmessige og litterære fortid ved en gjennomgang av Søren Kierkegaards roman Gjentagelsen og dens tilblivelseshistorie, som er nært knyttet til hans brudd med sin store lidenskap, Regine Olsen.
Videre drøftes Franz Kafkas forlovelseshistorier og en rekke andre forfattere og filosofers møte og gjensyn med denne tidligere stormakt i Europa. Og ikke minst tar forfatteren oss med på en besnærende reise inn i Thomas Manns berømte og filmatiserte kortroman Døden i Venedig, en roman som oppsummerer og gjenspeiler vår vestlige verden i tiden rett før første verdenskrig.
"Til Venedig, på første klasse, for alt i Thomas Manns litterære univers er skildret med mansjettene på; skjorten stivet, håret pomadeglatt, buksepressen skarp, skoene blanke, slipsnålen på plass, det er tatt høyde for fallet, for det indre forfallet, tilsvarende den fasadetunge barokkbyen på råtne påler som forgiftes innenfra."