Boken bygger på forfatternes utgivelse
Mot en mer menneskelig psykiatri som kom i 2000. Denne nye utgivelsen er en bok om psykisk helsearbeid. Et psykisk helsearbeid med tyngdepunkt utenfor institusjonene, i lokalsamfunn og nærmest mulig den det gjelder. Boken fokuserer på de muligheter som finnes i de mellommenneskelige møter. Etikken, dialogen og relasjonen forstås som det bærende og det virksomme i psykisk helsearbeid.
Forfatternes forståelse av psykisk helsearbeid er utgangspunktet for bokens vinkling; det terapeutiske henger uløselig sammen med kvaliteten ved mellommenneskelige forhold. Arbeidet med å hjelpe mennesker med psykiske lidelser må være et samarbeid, der erfaringskunnskap og nettverk blir like viktig som fagkunnskapen. Sentralt i boka står forståelsesdimensjonene humanisering - dehumanisering, undertrykkelse - frigjøring og makt - avmakt. Forfatterne byr på egne erfaringer, de formidler brukernes erfaringer, og ikke minst forteller de oss hva ulike filosofer som Skjervheim, Levinas og Løgstrup sier om hvordan man bygger opp et forhold til medmennesker.
Alt i alt framstår denne boken som et vitnesbyrd for den utviklingen som har skjedd; fra psykiatri til psykisk helsearbeid.
Tore Dag Bøe var sosionom med videreutdanning i psykisk helsearbeid, og arbeidet som faglig koordinator ved Dagsenter for psykisk helse, Mandal kommune.
Arne Thomassen var psykiatrisk sykepleier, avdelingsleder ved DPS Lovisenlund/Mandal, Klinikk for Psykiatri og avhengighetsbehandling ved Sørlandets sykehus HF.