Kong Håkon ønsker å befeste Norges stilling som ledende makt i Norden. Med skiftende allianser, brutal krigføring og en datter som skal giftes bort skal målet nåes . Men Håkons maktspill går ikke helt etter planen ...
Sjelden har intriger, maktspill og rivalisering mellom de Nordiske statene blitt presentert på en så spennende måte som i Jomfruen fra Norge. Forfatter Tore Skeie loser leseren med kyndig hånd gjennom de komplekse stor-politiske spillene i høymiddelalderen. Den durkdrevne norske kong Håkon V Magnusson inngår en avtale som han tror skal sikre hans rike i lang tid fremover: Ved å love bort sin datter Ingeborg til fyrst Erik Magnusson av Sverige, skal kongerikene flettes sammen i allianse og sammen skal de slåss mot Danskene. Men slik går det ikke, og snart kastes landene inn i en krise som skal forandre maktforholdene i Norden for alltid.
Skeie har jobbet grundig i forberedelsene til Jomfruen fra Norge. Han har brukt et bredt kildegrunnlag, og det er særlig interessant hvordan har brukt fragmenter og dokumenter som ellers ikke er godt kjent for å bedre kunne tegne et bilde av en tid. Skeie viser også leserne hvordan de kjente kildene - slik som kongskrøniker - bør leses med en viss skepsis for å danne seg et bilde av de faktiske historiske forløp. Bokens faglige styrke ligger i hvordan Skeie fremstiller de Nordiske kongedømmene som dynamiske og sammensatte maktsentre som er nødt til å ta beslutninger om liv og død på en måte som vi knapt kan forestille oss i vår fredelige del av verden i dag.