Bind to i Sverre Mørkhagens storverk om den norske utvandringen til Amerika.
9. oktober 1825 satte 52 norske immigranter på skuta «Restauration» endelig føttene på amerikansk jord. Men det ble ingen varm velkomst. Myndighetene i New York påla nordmennene straffetoll og beslagla skuta. Med en kald vinter i vente satte ruinerte norske bosettere kursen nordover for å etablere sin egen koloni ved Ontariosjøen. En brutal start til tross, senere skulle det strømme på med nye norske bosettere. Fra 1825 til 1900 innvandret det nærmere 600 000 til Amerika fra et Norge der folketallet først passerte to millioner i 1890.
Drømmen om Amerika handler om slit og savn, mot og vilje og om et liv i ukjente omgivelser. Vi møter sterke pionerer som borgerkrigshelten Hans Christian Heg, slaverimotstanderen Elise Wærenskjold og tømmerhoggeren og storgambleren Herman Buraas. Og vi ser hvordan utvandrerne bet seg fast og skapte egne samfunn med lokale aviser, akademier og menigheter.
Sverre Mørkhagen skriver med autoritet og innlevelse om de som våget å tro på drømmen om Amerika, en historie alle norske familier har et nært forhold til.