Mer kontroll, standardisering og stykkprisfinansiering blir ofte lansert som tiltak for å øke kvaliteten på offentlige tjenester. Forfatterne av denne boka er kritiske til denne utviklingen og peker på at de etiske og moralske utfordringene som møter enhver som arbeider med mennesker, også krever et profesjonelt skjønn og en faglig vurderingsevne. Etikk og moral i møte med pasienter, klienter, brukere og elever må ikke forankres bare i det politiske oppdraget som profesjonene har, men også i den etiske fordringen som melder seg i møtet med den andre, ansikt til ansikt.
Forfatterne diskuterer hva profesjonsetikk er og viser sammenhengen mellom moralsk ansvarlighet og utvikling av profesjonell dømmekraft. De peker på respekten for enkeltmenneskets integritet, også kalt menneskets urørlighetssone, og på nødvendigheten av å kunne anerkjenne forskjellige livsformer i en pluralistisk kultur.
SVEIN AAGE CHRISTOFFERSEN er professor i etikk og religionsfilosofi ved Det teologiske fakultet, Universitetet i Oslo, der han også leder Forskningsetisk utvalg.
KNUT RUYTER er avdelingsdirektør for Regional komite for medisinsk og helsefaglig forskningsetikk, Sør-Øst Norge og professor II i etikk ved Det teologiske fakultet.
TRYGVE WYLLER er professor og dekan ved Det teologiske fakultet, Universitetet i Oslo. Han leder mastergradsstudiet profesjonsetikk og diakoni ved Det teologiske fakultet.