Omkring 1260 skrev dominikanermunken Jacobus de Voragine Legendae Sanctorum - Helgenlegender.
Verket forteller om nesten 200 helgeners fromme liv og død. Boken ble mottatt med begeistring, den ble middelalderens store bestselger og ble snart omtalt som Den gyldne legendesamlingen, Legenda Aurea
Jacobus' dramatiske og fengslende skildringer av de hellige kvinner og menn og deres tapre kamp for den kristne tro appellerte ikke bare til munker og forkynnere. De mange fortellingene fant også veien inn i de mange fromme hjem der de tjente til oppbyggelse og underholdning. Kirkeårets festdager har sine naturlige plass i boken og får en grundig og lærd behandling med et rikt utvalg av belegg hentet fra Skriften, fra kirkelærerne og fra andre autoriteter. Alt dette gir oss et interessant innblikk i middelalderens tankeverden og vitenskap. Og Jacobus har enda mer å by på: Vi får vite hvem Muhammad var, og hva hans lære gikk ut på, han forteller oss om langobardene som hadde gitt navn til hans eget land, Lombardia, og om keiseres og pavers maktkamper og intriger.
Allerede på 1400-tallet var Legenda Aurea blitt oversatt fra latin til alle de store europeiske språkene. Først med denne utgaven foreligger et fyldig utvalg av dette viktige middelalderverket på norsk.