Inspirert av Kirsten W. Hetlands miniatyrhus - Tittelsiden
. - Velkommen til Konsul Smiths gate! Den ligger i Bergen, «østenfor Nordnes og vestenfor Sandviken». Her finner du Kirsten W. Hetlands fire fascinerende og fantasieggende miniatyrhus, som mange bergensere vil huske fra Galleri Hetland på Bryggen, som måtte fraflyttes sommeren 2018. En av dem som lot seg fascinere var Gunnar Staalesen. Uglen på loftet inneholder elleve fortellinger fra Bergen, inspirert av rollegalleriet i de fire miniatyrhusene. Her møter du blomsterhandlersken Annemone Nielsen med en mørk hemmelighet i fortiden, Margrethe Øksnevad som har «de flotteste daiene i byen», smeden fra Salhus som hater bergensere, doktor Harkestad som går med liv og lyst inn i sin gjerning, kunstmaler H. P. Elgeseter som helt fra han var liten alltid har interessert seg for nakne damer, det mangfoldige klientellet på Mulkestuen hos Peder Pallesen fra Lonevåg, spøkelset på loftet i nummer 2 og en rekke andre fargerike personligheter. Det ligger en atmosfære av det gamle Bergen en gang på 1930-tallet over fortellingene, slik de blir formidlet av den litt spesielle fortelleren, som folk i gaten bare kaller «uglen på loftet». Her er både humor og vemod, og til og med litt kriminalitet, i en bok som er gjennomillustrert med fotografier fra de fargerike miniatyrhusene.
I over 30 år har figurene til Kirsten W. Hetland vært utstilt i fire miniatyrhus i galleriet hennes på Bryggen i Bergen, helt til hun stengte dørene sommeren 2018. I denne boken har forfatter Gunnar Staalesen latt seg inspirere av rollegalleriet i de fire miniatyrhusene og skrevet elleve fortellinger fra Bergen. I fortellingene møter en blant annet blomsterhandlersken Annemone Nielsen som bærer på en mørk hemmelighet, en smed fra Salhus som hater bergensere, en kunstmaler som hele livet har interessert seg for nakne damer, og spøkelset på loftet i nummer 2. Historiene blir formidlet av den eksentriske forfatteren som bare omtales som «uglen på loftet» av folk i gata. Boken er gjennomillustrert med fotografier fra miniatyrhusene. Omtalen er utarbeidet av BS.
-Det ligger en atmosfære av det gamle Bergen en gang på 1930-tallet over fortellingene, slik de blir formidlet av den litt spesielle fortelleren, som folk i gaten bare kaller «uglen på loftet». Her er både humor og vemod, og til og med litt kriminalitet, i en bok som er gjennomillustrert med fotografier fra de fargerike miniatyrhusene.