Forlaget skriver om denne boka:
En kritisk gjennomgåelse av det som er skjedd med vår økonomi etter at Norge trådte inn i oljealderen, med overraskelser for dem som fester lit til alminellig vedtatte oppfatninger.
Siden midten av syttiårene har bruken av oljeinntektene satt dype spor i norsk samfunnsutvikling. Norge står nå ved sin korsvei. Vi har måttet erkjenne at den nye kilde til nasjonal rikdom ikke er til å lite på. Som følger av produksjonssvikt og fall i prisene på olje og gass kan vi i de nærmeste fire-fem årene komme til å oppleve en blåmandag. Vi er tvunget til å legge om kursen.
Hva er det som må legges om?
Er det den tradisjonelle politikk for full sysselsetting? Er det skattepolitikken? Er det samfunnets fellesforbruk eller forventningene om økt privat velstand?
Noe tilfredsstillende svar på disse spørsmål er det ikke mulig å finne uten å granske den som har ledet fram til den nåværende situasjon. Boken er å betrakte som et frittstående bidrag til en slik leting etter årsaker.
Som tidligere direktør i Industridepartementet og leder for Tiltaksseksjonen har cand.oecon. Arne Haarr stått nær begivenhetenes sentrum. Som administrativ leder for de selektive støttetiltak overfor industrien har også i en periode vært viseformann for OECDs industrikomité.