PÅ DE FLESTE OVERSIKTER der menneskelig velstand og lykke er målt, ligger Norge helt i toppsjiktet sammen med resten av Norden. De fem millioner menneskene som bor i Norge, er de rikeste, mest likestilte, fornøyde og tillitsfulle utgavene av homo sapiens som noen gang har levd.
I historiens lys framstår vår suksess som et mirakel. Forutsetningene var etter de fleste målestokker elendige. En værbitt steinrøys langt mot nord, med kalde somre og lange vintre, framstår iallfall ikke som noen Edens hage.
Det tok også lang tid før noen satte sin fot her, og vi kom dermed sent ut av startgropa.
Ingen av verdens syv underverker ble skapt her. Ingen filosofi eller vitenskap å skryte av heller. Da den industrielle revolusjon feide over Vest-Europa, levde de fleste av oss fortsatt som fattige bønder og fiskere. Kort sagt har Norge ligget i bakevja nesten hele veien. Men spol fram til i dag, og plutselig befinner denne geografiske utposten seg i tetfeltet i den moderne verden.
Hvordan ble Norge verdens mest vellykkede samfunn? Og klarer vi å fortsette på samme måte eller er det krefter i sving som truer idyllen?
I Mysteriet Norge svarer Harald Eia og Ole-Martin Ihle på disse spørsmålene. Det er en populærvitenskapelig detektivhistorie der forfatterne går grundig til verks, finkjemmer store statistiske undersøkelser og studerer på nært hold hvordan samfunnsordninger påvirker folks liv. Det handler nemlig ikke bare om penger og olje.
I Mysteriet Norge får du både overblikk og en fascinerende og kunnskapsrik analyse av det norske samfunnet.
"Mysteriet Norge er en bok som anbefales på det varmeste."
Lars Kolbeinstveit, Minerva