Nåtidens norske forfattere skriver fra et ståsted som kom til live etter at den lutheranske kristendommen hadde preget alle fasetter av livet i Norge i fem hundre år. Forfatteren av denne boka argumenterer derimot for at hos forfattere som Jon Fosse, Karl Ove Knausgård og Dag Solstad finnes det dialoger med bibelske forestillinger som ikke har vært utforsket tilstrekkelig tidligere. Tom Egil Hverven er litteraturkritiker og forfatter og gikk fra tidlig bibellesing til et avbrutt teologistudie. I denne boka reflekterer han rundt sine egne lesinger av litteratur og sitt eget forhold til luthersk kristendom, med fokus på bøker hvor troen og virkeligheten står sentralt. Omtalen er utarbeidet av BS.
DET BEGYNNER Å bli lenge siden kristendommen og Bibelen utgjorde en selvsagt og sentral ramme rundt alles liv, og toneangivende norske forfattere skriver i dag fra ståsteder som befinner seg etter de lutherske formene for tro som preget Norge i fem hundre år. Men berøringsangsten som tidligere var stor mellom det litterære og det religiøse, har lenge vært på hell, og hos forfattere som Jon Fosse, Karl Ove Knausgård og Dag Solstad finnes dialoger med bibelske forestillinger som ikke er blitt tilstrekkelig lest og forstått.
En tilsvarende linje går gjennom litteraturkritiker og forfatter Tom Egil Hvervens liv, fra tidlig bibellesing via et avbrutt teologistudium til en livsvarig interesse og lidenskap for litteratur. I denne boka undersøker han sitt forhold til luthersk kristendom, samtidig som han reflekterer rundt sine egne lesninger av litteratur - særlig bøker der relasjonen til tro og virkelighet står sentralt.
Å lese etter troen er et forsøk på å nærme seg det man kan kalle tilværelsens ytterste punkter: spørsmål om livets begynnelse, dets mining og dets slutt.