I 1991 sto Vladimir Putin på demokratenes side under det KGB-ledete statskuppet i Sovjetunionen. Senere ble han president og har nå styrt Russland i 20 år. Putins styringstid er av mange beskrevet med vekt på de hjemlige resultatene hans. Som en konsekvens har russisk utenrikspolitikk blitt en funksjon av innenrikspolitikken.
Putin er Hans-Wilhelm Steinfelds analyse av utviklingen til den russiske presidenten fra han var KGB-agent i Øst-Tyskland høsten 1989, da Berlin-muren falt, frem til i dag da han er Russlands ubestridte leder. Underveis i hans regjeringsperiode har noe endret seg. Noen av de viktigste spørsmålene Steinfeld søker svar på, er når Putin mistet Vesten, og når Vesten mistet Russland?
Steinfelds Putin er en kraftfull og grundig beskrivelse av hvordan Russlands og Putins politiske utvikling de siste 20 årene har preget både russere og verdens forhold til landet.
HANS-WILHELM STEINFELD (f. 1951) ble den første nordmann som (i 1976) tok historie hovedfag med tema fra sovjet-russisk historie. Fra 1977 arbeidet Steinfeld 37 år i NRK-Dagsrevyen. Av disse var han gjennom fire perioder stasjonert som utenrikskorrespondent i Moskva. Gjennom sine år som Moskva-korrespondent fikk han et unikt kontaktnett for innsyn i sovjetisk (russisk) og østeuropeisk politikk. Og reiser gjennom mange år øst for det vi en gang kalte Jernteppet, har gitt ham førstehånds kjennskap til moderne europeisk historie. Hans-Wilhelm Steinfeld har utgitt flere bøker.