Grusomhetene til mang en romersk keiser er velkjente. Men fikk noen keiser noen gang i sin samtid passet sitt påskrevet for sine onde gjerninger Ja, keiser Claudius får gjennomgå så det svir i den maktkritiske satiren
Gresskarifiseringen av den guddommelige Claudius, skrevet i år 54 e.Kr. Satiren er tradisjonelt blitt tilskrevet Seneca den yngre og kan leses som en hyllest til keiser Nero, som var Senecas elev. Som et tragisk paradoks ble Seneca senere tvunget til å ta sitt liv på ordre fra Nero, også han en notorisk sadistisk keiser.
l Gresskarifiseringen av den guddommelige Claudius følger vi den nylig avdøde. avskyelige Claudius, som i sin heseblesende bestrebelse på å oppnå guddommeliggjørelse. ender opp som noe av en grønnsak. Beskheten og vittighetene til tross, teksten er like poetisk som politisk og stiller samfunnets urettferdighet hjerteskjærende til skue innenfor en kosmisk ramme, noe som gir verket en stadig aktualitet, i hvert fall så lenge det finnes maktmisbruk.
LUCIUS ANNAEUS SENECA DEN YNGRE (ca. 4 f.Kr.-65 e.Kr.) var filosof og forfatter. Vi vet at han skrev en rekke filosofiske verk. der stoisismen. som har gitt opphavet til begrepet «stoisk ro», står sentralt. De eneste latin-språklige tragediene som er bevart til i dag. knytter seg til hans navn, og det samme gjør altså også. det eneste nesten komplett bevarte eksemplar av den menippeiske satiren på latin.
KANON er Gyldendals serie for gjendiktning av antikkens litteratur.! samarbeid med Klassiske fag ved NTNU skal hele antikkens litterære arv utgis på moderne norsk. slik at den mest sentrale del av den europeiske kulturarv gjøres tilgjengelig for norske lesere.