Jonas Lie (1899-1945) - sønnesønn av den store dikter med samme navn - var forfatter, eventyrer, soldat og politiker. Han var også en av okkupasjonstidens mest forhatte NS-ledere, kanskje ikke minst fordi han hadde vært så populær og respektert før krigen.
Jonas Lie fikk oppleve mange av vårt århundres store begivenheter på nært hold. Allerede som 17-åring var han i Tyskland som krigskorrespondent. Senere tok han juridikum og gikk inn i politiet. Han var med på å bygge opp Statspolitiet og ledet dette under de store arbeidskonfliktene omkring 1930. Som politimann hadde han også internasjonale oppdrag for Folkeforbundet, og i 1936 ledsaget han Trotskij fra Norge til mexico. I løpet av 30-tallet etablerte han seg dessuten som en av våre fremste kriminalforfattere.
I aprildagene 1940 utnavnte Quisling Jonas Lie til "justisminister", et verv han avslo. I stedet tok han del i kampene på norsk side. Men høsten 1940 valgte han likevel å stille seg til rådighet for okkupasjonsmakten. Siden var det ingen vei tilbake. Og i mai 1945 endte landssvikeren Jonas Lie sitt liv under dramatiske omstendigheter på Skallum gård i Bærum.