I dette andre bindet av Luftforsvarets historie gir Vera Henriksen GSS Den annen verdenskrigs virkelighet sett i de norske flyvåpens perspektiv - gjennom bakkemannskapenes, flyvernes og ledelsens øyne.
Med bakgrunn i sitt rike kildemateriale gir hun oss en mosaikk av skjebner. Dels gjenforteller hun, dels siterer hun fra samtidige kilder, dels fører aktørene selv pennen. Og beretningen har en undertone som på en gang er en hyllest til den menneskelige offervilje og en dyp sorg over den sløsing og ødeleggelse av menneskeliv som en krig nødvendigvis må innebære.
Vanlige norske gutter og menn forlot utdannelse, jobb, kjæreste og familie for å kjempe i utlendighet for sitt lands frihet. De kjempet ikke bare mot fienden, men ofte mot et barskt ldima. De tok del i kampen om Atlanteren, satte agenter i land på norskekysten, gjorde en innsats i første rekke over Kontinentet før under og etter invasjonen i Normandie. De fløy firemotors bombefly over Tysldand og enmotors flottørfly over det tilsynelatende endeløse Nordishavet; de førte fly over Nord-Atlanteren via Grønland og Island, over Stillehavet, til Nord- og Sør-Amerika og gjennom Afrika til det nære og fjerne østen. Og der var norske bakkemannskaper som sørget for å holde sine skvadroners maskiner flydyktige, karer som arbeidet og slet under alle slags umulige forhold. Det er en beretning om slit, dristighet og kaldblodig mot, men også om sjefenes problemer og om den rivalisering og maktkamp som later til å være nesten uunngåelig innen en ledelse. Og der er krigens mørke sider: dens brutalitet, dens nærkontakt med døden - og dens helsvarte humor. Det er blitt en bok som gir et enestående innblikk i hvordan det var å leve som norsk flyver under Den annen verdenskrig, og som samtidig gir et overblikk over de norske flyvernes innsats innen rammen av krigen.