Etter den 22. juli 2011 kan man ikke lenger ta verken tryggheten eller friheten for gitt. Denne boka argumenterer for betydningen av å bry seg om politiske spørsmål. Budskapet er at det finnes noen umistelige verdier som bare kan forsvares ved at folk engasjerer seg f.eks. i saker som har å gjøre med miljø, rettferdighet, toleranse og fred, eller nærmere utfordringer som bevilgninger til idretten, nedleggelse av musikkskoler eller skolepolitikk. Men den handler også om hvorfor det er viktig å diskutere, og hvor viktig det er å kunne være uenig. Det verste som kan ramme dette landet, er likegyldighet. Derfor avrundes boka med en diskusjon av uenighetsfelleskapet som er Norge og en oppfordring til leserne om å være uenige når det er nødvendig. Faktabok for ungdomstrinnet.
Denne boken handler om vitsen med å bry seg om noe mer enn seg selv. Men den handler også om hvorfor det er viktig å diskutere, og hvor viktig det er å kunne være uenig. Det verste som kan ramme dette landet, er likegyldighet. Boken er tilegnet Utøya-generasjonen.
Thomas Hylland Eriksen skriver i forordet: "Katastrofen sommeren 2011 var en påminnelse om hvor
sårbare vi er, både som mennesker og som samfunn. De mest grunnleggende verdiene i samfunnet - frihet, trygghet, tillit, anstendighet - ble utfordret av massemorderen. Han gikk til
frontalangrep på fremtiden. Han angrep håpet og troen på at det er viktig å bry seg."