22. juli 2011 ble Norge åsted for en ondskap vi ikke hadde kunnet forestille oss. I denne boken studerer Arne Johan Vetlesen dette og en rekke andre historiske eksempler på grusomheter for å gi svar på vanskelige og viktige spørsmål. Hva er drivkraften bak ugjerninger? Får gjerningspersonene utløp for innestengte aggresjoner når de voldtar, lemlester eller dreper? Eller er det slik at følelseslivet må stenges ute for å ondskapen skal kunne utføres? Forfatteren går også inn på ofrene og deres etterlatte - kan vi kreve at de bidrar til forsoning, og bør vi tilgi grusomme gjerningsmenn? Målet med boken er å gjøre oss bedre rustet til å forklare og motvirke ondskap. Arne Johan Vetlesen er professor i filosofi ved Universitetet i Oslo.
Da en bombe eksploderte i Regjeringskvartalet i Oslo 22. juli 2011, etterfulgt av massedrap på Utøya, ble Norge åsted for en ondskap vi her til lands ikke hadde kunnet forestille oss. Utført av en av oss.
Arne Johan Vetlesen har arbeidet med fenomenet ondskap i flere tiår. I denne boken studerer han en rekke historiske eksempler på grusomheter for å gi svar på vanskelige og viktige spørsmål: Hva er drivkraften bak ugjerninger? Er det slik at gjerningspersonene gir fritt utløp for sine innestengte aggresjoner når de voldtar, lemlester og dreper? Eller er det motsatt? At følelseslivet må stenges av for at ondskapen skal kunne utføres? Hvilken rolle spiller sadisme?
Hva med ofrene for ondskap og deres etterlatte? Kan vi kreve at de skal bidra til forsoning? Bør vi tilgi grusomme gjerningsmenn heller enn å opprettholde nag? Finnes det utilgivelige handlinger?
Målet med boken er å gjøre oss bedre rustet til å forklare og motvirke ondskap.