I januar 1942 ble jernbanetelegrafist Frank Storm Johansen engasjert i det lokale motstandsarbeidet på Helgeland. Da høsten kom ble han avslørt og pågrepet av tysk sikkerhetspoliti i forbindelse med den såkalte Majavatn-saken. Ni dager etter arrestasjonen skulle Frank egentlig ha giftet seg med forloveden Ruth, som håpte i det lengste at bryllupet kunne gjennomføres som planlagt. I stedet ble Frank værende i nazistenes fangenskap resten av krigen, først i Falstad fangeleir i Levanger og senere i Sachsenhausen. Dette er hans egen beretning om de tusen dagene han satt fanget, nedskrevet i perioden 1945-1986. Boka inneholder også fotografier samt en rekke brev som ble sendt til og fra foreldrene og forloveden i Norge.
Frank Storm Johansen arbeidet som jernbanetelegrafist på Trofors stasjon da han i januar 1942 kom inn i det lokale motstandsarbeidet på Helgeland. Den 10. september samme år ble han pågrepet av tysk sikkerhetspoliti i forbindelse med den såkalte Majavass-saken. I Trondheim satt forloveden Ruth og krysset fingrene for at han skulle slippe ut til bryllupet ni dager senere. Slik skulle det ikke gå. Frank Storm Johansen levde i nazistenes fangenskap frem til krigens slutt, først i Falstad fangeleir i Levanger og senere i Sachsenhausen.
Boken består av hovedpersonens egen beretning, slik han skrev den ned i perioden 1945–1986, samt av brev og fotografier. Det unike kildematerialet gjør Tusen dager i fangenskap til en personlig, rørende og dramatisk tidsvitneskildring.