Forlaget skriver om denne boka:
Øyvind Anker i forordet:
Utgiveren har valgt ut et halvthundre eksempler fra Bjørnsons omkring 3000 artikler og taler og fra de mangfoldige tusen brev fra ham. Disse utsnitt skal vise hvor sentralt Bjørnsons tanke om «De gode gjerninger» står i hans virksomhet og i hans liv langt tilbake i tiden. Eksemplene er gitt (uten strykninger) i kronologisk rekke-følge, fra det første i 1856 til det siste i 1908.
Såvel innledningen til Bjørnson-ordene som også det enkelte Bjørnson-sitat med opplysninger ønsker utgiveren samlet oppfattet som et nyansert, detaljrikt lys- og skyggeportrett av den godviljens mann Bjørnson var. Både samtid og ettertid hadde så lett for å se Bjørnsonbildet bare i konturer og i karikaturer.
La Knut Hamsun med noen strofer av sitt dikt til Bjørn-sons 70-årsdag 8. desember 1902 gi sitt bilde av Bjørnson:
«Din hånd hadde noget til alle: en støttet den varlig. En læget den kvindelig ømt: men en klapset den farlig. Du husket at følge i slaget en egen, en rummelig skik: Du brukte ei sværdet til stik
Endvidere så du dig om til den såredes sår før du gik.
...
Alt så du dig tid til: at rydde, at hegne, at nære,
og alt tok du på dig, din bredde var skapt til at bære.
Nei, sitte og gjøre dig sjælden og ågre en dag med dit navn? Du hadde slik råd til det, Mester, du hadde så breddfuld en favn.»