Hopp over navigasjon
    
Søk med mobilen
Omslagsbilde
""
Logg inn øverst til høyre, med nasjonalt lnr for å gi stjernekast
210 s.
978-82-525-7167-7 : 399 kr . - 978-82-529-3231-7
0574554
Bestill       Husk denne

(beta)Bli den første til å skrive anmeldelse

NrAvdelingBindPlasseringNoteStatusHylle
1Sølvberget, 3. etasje FagbøkerPå hylla q 641.647 WIN
Forlaget skriver om denne boka:

Vi bør bli flinkere til å plukke bær! Denne boka vil garantert inspirere deg til å ta med spann når blåbær modnes og bringebær rødmer.

Kirsten Winge er en kjent for å utgi gode kokebøker basert på råvarer fra naturens spiskammer. Hennes forrige bok, Med rådyr på menyen, ble nominert til World Cookbook Award 2008, en pris som kan betegnes som kokebøkenes svar på Oscar-prisen. I denne boka har Kirsten Winge tatt for seg hele 31 bærsorter - både ville bær og hagebær. Tidligere var sanking av bær en viktig del av matauket, men nå føler mange at de ikke har tid til å høste av naturens overskudd på denne måten. Winge mener at det å sanke bær er en berikende naturopplevelse vi bør sette av tid til - det gir energi og overskudd og er en god form for rekreasjon. Derfor har hun laget en bok utelukkende viet bær.

Bær er sunt
Boka starter med en skjematisk oversikt over næringsinnhold i noen vanlige bærsorter. Bærenes helsebringende effekt har vært kjent i århundrer, men de senere års forskning har vist at bær er enda sunnere enn det vi tidligere har vært klar over. Bær er rike på antioksidanter, stoffer som motvirker aldring og er viktig for sunn cellefornyelse. Håkon Lie ble 103 år i fjor, og han har uttalt at en av grunnene til at han har blitt så gammel, er at han spiser en kopp blåbær hver dag. Hvem vet om det er dette som er årsaken til hans høye alder, men at bær er noe av det sunneste - og beste - vi kan spise, er det ikke noen tvil om. Istedenfor å bruke penger på dyre kosttilskudd kan man altså få i seg mengder av vitaminer, bare ved å spise selvplukkede bær - helt gratis.

Nye og gamle konserveringsmetoder
Boka tar også for seg ulike konserveringsmetoder for bær. Visste du for eksempel at man kan oppbevare enkelte bærsorter, deriblant blåbær og tytte - bær, i vann? Nå har vi selvsagt dypfryseren til å ta vare på sommeren og høstens skatter i, men det er også andre gode måter å konservere bær på. Det finnes for eksempel knapt noe enklere og sunnere frokostpålegg enn hjemmelaget syltetøy, og når du lager syltetøyet selv, vet du dessuten hva det inne - holder. Boka bugner av gode tips om safting, sylting og mange andre konserveringsmetoder for bær av alle slag.

Fra jordbær til krekling
Størstedelen av boka er likevel viet de ulike bær - sortene. Den tar for seg ...én og én sort alfabetisk, hva bæret inneholder, hvor det vokser, tradisjonelle bruksområder, bruk i folkemedisin, ulike skadedyr som liker bæret og til slutt en samling oppskrifter. Disse oppskriftene er slett ikke avskrekkende. Man trenger ikke plukke bøttevis med bær for så å safte og sylte i dagevis. Her finner du oppskrifter og tips for både storplukkeren og de av oss som tilbringer en ettermiddag eller to i tyttebærlyngen. Hva med en enkel blåbærdram som en avslutning på høstens vilt middag? Eller bringebæreddik til sommerens salater? Og hva med å prøve rognebærgele til elg steika neste gang, istedenfor rørte tyttebær? I tillegg til de vanlige bærsortene tar boka også for seg mindre vanlige matbær, som hegg, krekling, teiebær og rypebær. Det er også gjort plass i boka til hagebær, som stikkelsbær, solbær og jordbær. En liten del av boka er viet giftige bær som kan forveksles med spiselige sorter. Forfatteren kommer med en klar advarsel til alle bærplukkere: Er du det minste i tvil om bærene er spiselige, la dem stå! Innimellom fakta og oppskrifter kan du lese morsomme anekdoter. Visste du for eksempel at Karl den Store mente den medisinske nytten av rognebær var så stor at han oppfordret folk i sine riker til å dyrke dem? Eller at Christian 4. forsøkte å dyrke molter i Botanisk hage i København? Men moltene var viltre da som nå, og nektet å adlyde kongen.

Norske bær er illustrert med fristende bilder, og sammen med enkle og mer avanserte oppskrifter gir den inspirasjon til å gå ut i skog og mark og høste av naturens overskudd. Selv med relativt små mengder bær finner du gode oppskrifter du kan prøve deg på. Og husk: ingenting er bedre enn å nyte friske bær med melk og sukker etter en deilig skogstur.

Side
Del 1:Bær og metoder13-30
Del 2:Bærsorter og oppskrifter30-208

Norske bær fra natur og hage


av Kirsten Winge (Kirsten Winge og Ove Bergersen [fotograf])
Bok utgitt 2009
Ledig (Avd.: Sølvberget, 3. etasje - Plassering: Fagbøker q 641.647 WIN)
Bestill Husk denne

Perfekt viltkjøtt : Kirstens beste tips


av Kirsten Winge (Kirsten Winge og Arne Nohr (foto))
Bok utgitt 2016
Ledig (Avd.: Sølvberget, 3. etasje 641.691 WIN)
Bestill Husk denne

Spiselige bær og planter


av Kirsten Winge (Kirsten Winge og Ove Bergersen)
Bok utgitt 2005
Ledig (Avd.: Sølvberget, 2. etasje Barn og ungdom - Plassering: Fagbøker 581.4 WIN)
Bestill Husk denne

Den store høsteboka : alt du trenger å vite om høsting av bær og vekster


av Kirsten Winge (Kirsten Winge og Arne Nohr (foto))
Bok utgitt 2017
Ledig (Avd.: Sølvberget, 3. etasje q 641.6 WIN)
Bestill Husk denne

Ville bær : rå smak


av Kirsten Winge (Kirsten Winge og Arne Nohr)
Bok utgitt 2021
Ledig (Avd.: Sølvberget, 3. etasje - Plassering: Fagbøker q 641.647 WIN)
Bestill Husk denne
Vis alltid denne fanen

Bibliotekarenes bokanmeldelser - fra anbefalinger.deichman.no

Vis alltid denne fanen
  • Tips en venn om Norske bær fra natur og hage
  • Del på Facebook
  • Vis Facebooks Liker-knapp
  • Del på Twitter
  • Vis QR-kode med lenke for mobil
  • Foreslå innkjøp
  • Annen visning

Huskeliste

Lista er tom