Kulturfond
. - Klippfisk var Norges første eksportvare. Lenge før trelast, shipping, olje og laks. Derfor er dette både en historie om Norge, om driftige norske entreprenører og om spennende handel med eksotiske land. Alnæs beretter om kyst- og Lofotfisket, om klippfiskproduksjonens langsomme oppstart i Norge og om den eventyrlige klippfiskeksporten fra 1500-tallet til i dag. Her er fortellinger fra det farefulle og slitsomme arbeidet, både til sjøs og på land. Historien tar oss dessuten til de viktigste eksportmarkedene: Spania, Portugal, Italia, Brasil. I bokens siste del tegner Alnæs et større historisk bilde av de store fiskerinasjonene fra 1400-tallet og fremover; om livet på fiskebankene langt hjemmefra, om kriger og konflikter som endret rammene for fisket, men også om hvilken rik betydning klippfisken hadde for mat og kultur.
Klippfisk var Norges første store eksporteventyr. Lenge før trelast, shipping, olje og laks. Endelig kan vi lese historien om hvordan dette gikk til. En sanselig og fargerik fortelling som tar deg til verdens ende.
Dette er en historie om driftige entreprenører og handelsmenn på den ene siden, og eiendomsløse, fattige fiskere og klippfiskarbeidere på den andre. Karsten Alnæs har hatt en sterk interesse for klippfisken fra barndomsår på Nordmøre og senere fra sine reiser til steder der klippfisken hadde en historie: Barcelona, Lisboa, Frankrike, Island, Færøyene, Shetland, Orknøyene og Skottland.
Boken forteller om klippfiskproduksjonens langsomme oppstart i Norge og om den eventyrlige eksporten fra 1500-tallet og utover. Her er historier om det farefulle og slitsomme arbeidet, og dypdykk i markeder som Spania, Portugal, Frankrike, Italia og Brasil. Alnæs tegner dessuten en hel verdenshistorie med de store fiskerinasjonene fra 1400-tallet og fremover; om livet på fiskebankene langt hjemmefra, om kriger og konflikter som endret rammebetingelsene, men også om hvilken rik betydning klippfisken hadde for kjøkken, folketro og myter.