Forlaget skriver om denne boka:
Hva er de grunnleggende trekk ved naturen? Skjer alt med nødvendighet? Har mennesket fri vilje? Hva er de viktigste verdier for mennesket? Hva slags liv gir mennesket størst lykke? Er mennesket vesensforskjellig fra alt annet? Hvilke prinsipper bør samfunnet styres etter?
Dette er spørsmål menneskene har stilt seg så lenge vi kan følge tenkningens historie bakover. De stilles fremdeles. De berører og engasjerer oss også i dag, for svarene på slike spørsmål bestemmer vårt syn på menneskets tilværelse og hvordan vi skal leve livet vårt.
Tenkningens historie, som her foreligger i to bind, presenterer de viktigste svar på disse og lignende sentrale spørsmål, slik de er gitt i den europeiske tradisjon fra oldtiden til i dag, og i den historisk gitte kulturelle og sosiale ramme. Bind 1 skisserer utviklingen inntil 1600-tallet, med hovedvekt på filosofer som Sokrates, Platon og Aristoteles, Augustin og Thomas Aquinas, Descartes og Spinoza. Paralleller trekkes til enkeltvitenskaper som matematikk, fysikk, astronomi og medisin. Særlig vekt legges på å vise sammenhengen mellom de sentrale filosofiske ideer og enkeltvitenskapene.
Bind 2 tar for seg utviklingen fra 1600-tallet til i dag.
Fremstillingen er holdt i et lett forståelig, enkelt språk. Alle filosofiske og andre tekniske uttrykk er nøye forklart.
«. . .et imponerende værk, i flere forskellige henseender. . .en af de mest gennomtænkte og dygtigt tilrettelagte bøger, jeg mindes at have læst. . . Jeg tror ikke, at det inden for de givne rammer kan gøres bedre og klarere. . . Jeg ved, hvem jeg for fremtiden skal henvise studenter til, når de ønsker introduktion til europæisk filosofi.»
Prof. Johs. Sløk - Århus Universitet