John Kenneth Galbraith er en av USAs betydeligste samfunnskritikere og mest anerkjente økonomer. Denne boken er et bitende oppgjør med det moderne USA og de forestillinger som har ligget til grunn for supermaktens generelle og økonomiske politikk de siste ti - femten år.
I løpet av 1980-årene forandret USA seg fra å være verdens største kreditornasjon til å bli den største debitor. Antall mennesker som lever under fattigdomsgrensen økte til hele 12,5 prosent av befolkningen, de fleste tilhørende minoritetsgrupper. I mai 1992 var verden vitne til voldsomme opptøyer i Los Angeles, som også spredte seg til andre amerikanske byer.
Denne utviklingen forklarer Galbraith som konsekvens av en rådende tilfredshetskultur i det amerikanske samfunn. I motsetning til tidligere tider er det ikke et tilfreds mindretall som dominerer. I dag er de tilfredse i flertall- ikke som en majoritet av alle landets borgere, men som en majoritet av de som faktisk stemmer ved valg.
Den tilfredse majoritet har flere kjennetegn. Det viktigste og mest utbredte er at de mener å ha gjort seg fortjent til det de får. De tilfredse foretrekker dessuten alltid passivitet fra myndighetenes side fremfor langsiktige tiltak, selv om de øyner at denne passiviteten kan få skremmende konsekvenser.
Med andre ord er dette en bok som gir viktig innsikt i de formidable utfordringer Bill Clinton står overfor i sitt forsøk på å snu utviklingen i USA.