Omslagets amputasjonsscene fører oss rett inn i ett av de mange aspekter ved legens virksomhet: Den bloddryppende operasjonen, med dramatisk aktivitet rundt en pasient. Et helsevesen som bryr seg om pasienten som menneske, må også være opptatt av forebyggelse og fornuft. Ikke bare bloddråper, men også dråper av melk, tran og tårer er nødvendige hvis behandlingen skal helbrede, ikke bare være en ingeniørmessig reparasjon. Dette er utgangspunktet for Trond Berg Eriksens essaysamling hvor han med innsikt og temperament reflekterer over etikk, kunnskap og omsorg. Spennvidden er stor: Fra «Streiftog i antikkens medisin» til «Nye kulturelle betingelser for etikkens forankring» og refleksjoner om «Livets ukrenkelighet». Forfatterens grunnholdning kan oppsummereres i dette sitatet:
Vi trenger etter min oppfatning en teori som fører medisinen tilbake til pasienten, ikke lenger og lenger inn i laboratoriene og den abstrakte forskerviten.
Trond Berg Eriksen er professor i idehistorie ved Universitetet i Oslo. Han har skrevet en rekke fagbøker og essaysamlinger.