Forlaget skriver om denne boka:
- Finnes det noefillesmenneskelig?
- Hvordan fungerer politikken i samfunn uten lederskap?
- Hvilken betydning har slektskap i tradisjonelle og moderne samfunn?
- Hva er forholdet mellom religion, vitenskap og magi?
- Hvordan kan kulturstudier kaste lys over miljøkrisen?
- Hvorfor er begrepet «det flerkulturelle samfunn» misvisende?
- Hva er en nasjon?
Disse og mange andre spørsmål som springer ut av det sammenlignende studiet av samfunn og kultur, blir tatt opp i denne boken, som er en generell innføring i sosialantropologi.
Sosialantropologien er det eneste samfunnsfaget som har sitt tyngdepunkt i ikke-europeiske samfunn, selv om det omfatter alle slags sosiale fellesskap - fra vestafrikanske landsbyer til østnorske drabantbyer, fra Himalaya til cyberspace. Faget tar sikte på å utforske både likheter og forskjeller mellom vidt forskjellige samfunn. Sosialantropologene leter både etter det unike ved hvert enkelt samfunn og etter fellestrekk ved alle mennesker.
Sosialantropologien skaffer til veie sitt råmateriale gjennom langvarige feltarbeider, hvor forskeren tar førstehåndskjennskap til sentrale trekk ved det utforskede samfunnet ved selv å delta i dagliglivet der. Slik tar han eller hun en detaljert forståelse av de indre sammenhengene i samfunnet, og lærer selv hvordan samfunnsmedlemmene opplever verden. Helhetsperspektivet på samfunnslivet, og idealet om å forstå fremmede kulturelle verdener innenfra, er sentralt i all sosialantropologisk forskning.
Denne boken er den første helhetlige fremstillingen av sosialantropologi på norsk. Innholdet spenner fra klassiske temaer som sammenlignende studier av politikk og økonomi i tradisjonelle samfunn uten stat og kapitalisme og betydningen av slektskap i ikke-industrialiserte samfunn til studiet av modernisering og kulturell endring i moderne samfunn. Et helt kapittel er viet spørsmålet om hvorvidt ulike folkeslag tenker på vidt forskjellige måter, eller om det finnes en fellesmenneskelig logikk. De siste kapitlene presenterer temaer som er særlig aktuelle for vår egen tid - både innen sosialantropologien og i samfunnet for øvrig -, nemlig etniske relasjoner, nasjonalisme og globaliseringen av kultur.
Annen utgave er gjennomgående oppdatert og inneholder mye nytt, blant annet om personbegrepet, politisk vold og kulturmøter.