Forlaget skriver om denne boka:
Retorikk, læren om talekunst, ble utviklet som fag i århundrene før Kristi fødsel. Når retorikken i vår tid er blitt gjenstand for fornyet interesse, skyldes det ikke bare en generell oppblomstring av interesse for antikken, men også at retorikk fyller et behov innen moderne kommunikasjon.
Retorikk handler om å overtale, og angår mennesker så å si i alle livets situasjoner: i klasserommet, på arbeidsplassen, i politikken, i rettssalen, i reklamen og i religiøse sammenhenger. Retorikken, som forsøk på systematisering av en allestedsnærværende språklig praksis, har vist seg å være et slitesterkt verktøy gjennom historien.
Retorikken er blitt kalt diktekunstens mor, og inneholder mange av de virkemidlene vi har lært å bruke i forbindelse med tolkning av skjønnlitterære tekster, og de spesielle språkgrep som ofte forekommer i poetisk språk. Slektskapet mellom poetikk og retorikk belyses i denne fremstillingen som gir en omfattende presentasjon av retoriske og poetiske virkemidler til bruk i arbeid med dikt. I fem lesninger av dikt av sentrale norske forfattere anvender forfatteren noen av de retoriske og poetiske grepene som blir presentert i boka.