Ved inngangen til det århundre som vi nå ser forsvinne bak horisonten, grunnla Rudolf Steinler det som senere ble kalt antroposofien. Det er en av de få - om ikke den eneste - spirituelle bevegelser fra den tiden som er i vekst hundre år senere: Steinerskolene, biodynamisk jordbruk, Camp Hill-landsbyene for psykisk utviklingshemmede, ja en egen bank, Cultura Sparebank - dette er noen av de institusjonene i Norge som springer ut fra Rudolf Steiners antroposofi. I tillegg har blant andre forfatterne Olav Aukrust, Alf Larsen, André Bjerke og Jens Bjørneboe hentet inspirasjon fra Steiner.
De antroposofiske virksomhetene henvender seg til mennesker langt ut over antroposofens krets. Derfor har redaktørene av denne boka, Cato Schiøtz og Peter Normann Waage, bedt aktører i dagens kultur- og samfunnsliv om å skrive om Rudolf Steiner og antroposofien sett utenfra. Alle har de på en eller annen måte befattet seg med og interessert seg for Steiner og hans verk, uten av de kan kalles tradisjonelle tilhengere. Noen har valgt en mer biografisk og personlig innfallsvinkel, andre tar utgangspunkt i antroposofiens praktiske frukter, andre igjen har valgt å kommentere Steiners forhold til samtidige skikkelser innen kunst og kultur - og noen vurderer Rudolf Steiners filosofi og selvforståelse. Redaktørene presenterer Rudolf Steiners biografi i et forord.
Resultatet er blitt en samling artikler som vil være av interesse både for antroposofer og ikke-antroposofer. Artiklene kan forhåpentlig bidra til at Steiner vil vurderes som det han er: ingen kultfigur, men en kulturpersonlighet med betydning for samtiden.