Hell og fornuft kjennetegner historien om det norske oljeeventyret.
Boken setter hele denne prosessen i perspektiv. Fra det unge juristmiljøet i Utenriksdepartementet som i 1962 fikk oljesaken i fanget, via de første norske oljebyråkratene i Industridepartementet, følger vi prosessen som skapte fundamentene for en norsk oljepolitikk. Og som dannet rammeverket for et vellykket eventyr.
Norsk oljehistorie er en historie om enorm risiko og store penger. Om skuffelser og lykketreff. Om forutseende mennesker, og tilfeldigheter.
Det er også historien om arbeid og velstand, om teknologi og grensesprenging. Om et nølende og vantro norsk næringsliv, som til sist lot seg overbevise og kastet seg på den nye næringen.
I boken møter vi menneskene som var med, både byråkratene og de røffe amerikanerne, de eventyrlystne nordmennene og de beregnende investorene.
Tragedier og ulykker har også satt sitt preg på virksomheten. Sorg og savn er en del av historien, på samme måten som fagforeningens tilblivelse er en historie om kampvilje.
De store funnene som endret norsk økonomi, den politiske kampen om styringen med virksomheten. Alt sammen er vevd inn i vår nære historie, og får sin velfortjente plass i boken.
Boken er rikt illustrert, også med egne fotokavalkader fra virksomheten, og i tillegg presentertes en omfattende faktadal bak i boken.
Denne utgaven av norsk oljehistorie bygger på et rikt kildetilfang, der sentrale aktører bidrar med informasjon og klargjøringer, og der møtet med mennesker gir liv og nærhet til historien.