Forlaget skriver om denne boka:
Erkjennelsen av det økende omfanget av ulike former for rusmiddelbruk er begrenset, både blant fagfolk og i samfunnet for øvrig. Enda mindre er erkjennelsen av de rusmiddelproblemer som knytter seg til rusmiddelbruket. Vi beskytter oss.
Men barn av rusmiddelbrukere vet mer enn noen andre hva rusmiddelproblemer handler om. De lever med det. De lider i stillhet. De er en sårbar høyrisikogruppe.
Der hvor rusmidler brukes under svangerskapet er barna fra den aller tidligste forsterutvikling utsatt for et vell av risikofaktorer som kan føre til medfødtskade på barnets utvikling. Oppvekst i familier med rusmiddelproblmer, også uten medfødt risiko, kan i seg selv føre til alvorlige utviklingsforstyrrelser og innebære omsorgssvikt.
Dette er en bok om barn av foreldre med rusmiddelproblemer og de former for utviklingsforstyrrelser og omsorgssvikt som skadelig bruk av rusmidler bidrar til. Det er en bok om hvordan hjelpe barna i disse familiene, og hjelpe foreldrene i rollen som foreldre enten de forblir omsorgsgivere eller ikke. I denne boken ligger hovedvekten på de mindre barna, men de eldre barna er tilsvarende belastet. Dette er ikke en bok om behandling av rusmiddelavhengighet, men en bok om forebyggelse av omsorgssvikt og utviklingsforstyrrelser hos barn i familier med rusmiddelproblem.
Boken henvender seg til de ulike grupper av helse- og sosialarbeidere som møter barn, gravide og foreldre; barnevernsarbeidere, førskolelærere, helsesøstre, jordmødre, leger, lærere, psykologer, sosionomer, sykepleiere med flere.
Bokens forfattere, Kari Killén, Grethe Lauritzen, Rolf Lindemann, May Olofsson og Helge Waal er alle erfarne praktikere og forskere som har bred erfaring i metodeutvikling med familier med rusmiddelproblemer.