Norrøn religion. Myter, riter, samfunn er et oversiktsverk om norsk og nordisk religion og mytologi i vikingtiden, eller norrøn tid. Forfatteren er religionshistoriker Gro Steinsland, vår fremste forsker innen norrøn religion.
Boka forteller om hedendommens guder, gudinner og andre mytiske skikkelser, om vikingtidens verdensbilde, eller kosmologi, og om de tilhørende skapelses- og undergangsmytene. Vi får også innblikk i forholdet mellom religion og samfunn i det førkristne Norden og ser hvordan herskermaktens mytologi og ritualer var nært knyttet til religionen for øvrig. Historien avsluttes med beretningen om den spennende brytningstiden da hedendommen ble skiftet ut med kristendommen; altså om overgangen fra vikingtid til middelalder her i Norge.
Sentralt i fremstillingen står vikingtidens "hellige handlinger", eller riter og kult. Det dreier seg om hvordan religionen faktisk ble utøvet i det gamle samfunnet. Her står de store felles offertradisjonene rundt blotet og den særlige formen for kultpraksis - eller magi - som kalles seid i en særstilling. Men det fantes også rikholdig lokal kult med ulike livsløpsriter rundt fødsel, bryllup og død, med forfedredyrking, fruktbarhetskult og trolldom av alle slag.
Boka gir også en kort forskningshistorie og en oversikt over hvilke kilder man har å forholde seg til på dette området. Fremstillingen er basert på de nyeste forskningsresultatene og trekker veksler ikke bare på religionshistorien, men også på andre fagfelt som beskjeftiger seg med vikingtiden, og da særlig på arkeologien og norrønfilologien.