I denne nye utgaven av
Sykepleiehistorie - ideer - mennesker - muligheter tar forfatteren for seg sykepleiefagets tradisjon og utvikling fra antikken og frem til vår tid. De forskjellige kulturepokene utgjør rammen for bokens fem kapitler. I noen perioder var sykepleie en høyt verdsatt tjeneste, mens det i andre tider var en lite prioritert oppgave i samfunnet. Slike endringer avspeiler avspeiler samfunnets skiftende verdigrunnlag, tenkemåte, kunnskapsnivå og ressurser. I hver epoke blir utviklingen av sykepleie vevet inn i fremstillingen av de rådende samfunnsforhold.
Nyere forskning har ført til at mye av stoffet er nyskrevet fra forrige utgave, særlig er kapitlet om "den moderne sykepleie" bearbeidet. Anekdoter fra ulike historiske kilder levendegjør framstillingen, og forfatteren intervjuet flere sykepleiere som bidrar med selvopplevde historier, noe som gjør at vi får verdifulle innblikk i vår nære fortid.
Forfatterens formidling av kunnskapsutviklingen gjennom tidene og portretter av pionerene i faget bidrar til å gi leseren økt kunnskap om sykepleiefagets historiske arv, men som forfatteren selv sier. "En bok om sykepleiens historie bør ikke bare ha som mål å gi lærdom. Et vel så viktig mål bør være å gjøre sykepleiens historie til interessant og inspirerende lesning."
Denne boken viser at historie er nyttig kunnskap i vår samtid. Rammene for sykepleiertjenesten har stadig vært i forandring. Disse kan det være vel vært å kjenne til og være seg bevisst.