Forlaget skriver om denne boka:
Da Norge var i union med Danmark, måtte tusenvis av norske bondesoldater gjentatte ganger forlate hjem og familie og kjempe for konge og fedreland både innenfor og utenfor landets grenser. I historiebøkene har disse grusomme krigene i stor grad blitt beretninger om maktelitens strategiske og politiske valg, om erobringer og fredsavtaler, mens krigshverdagen til menigmann - både militære og sivile - ble lite påaktet.
I denne boken kommer deres fortjenester, krigsminner og tanker langt sterkere til orde, takket være en utvidet bruk av muntlige kilder, lokalhistorie og arkivstoff. Forfatteren trekker også fram den innsatsen kvinnene gjorde i landets trengselstider, som mødre, hustruer, arbeidskraft og aktive motstandsfolk - et gammelt europeisk rollemønster.
De nasjonalhistoriske begivenhetene det fortelles om, starter med sjuårskrigen 1563-70 og avsluttes med 1905, året da Norge frigjorde seg fra unionen med Sverige. Boken er gjennomillustrert med praktfulle fargebilder og gamle stikk, tegninger og fotografier i sort/hvitt.