Forlaget skriver om denne boka:
Forfatterne har forsket og utviklet nettverksdialoger gjennom et par tiår. Seikkula gjennom sitt arbeid i psykiatrien, og Arnkil gjennom studier av multi-profesjonelt arbeid med barn, pårørende og familier med sosialt relaterte problemer.
Forfatternes hovedpoeng er at hvert enkelt individ lever sitt liv gjennom sosiale relasjoner, og at det allerede eksisterende private nettverket aktivt må inngå i terapeutiske prosesser. Ditt private, så vel som det profesjonelle nettverk, er begge dimensjoner av det sosiale nettverk.
I denne boken beskriver og analyserer de ?Åpne samtaler?, en tilnærming utviklet av Seikkula og hans kolleger, samt ?Anticiperende samtaler? som er en tilnærming utviklet av Tom Arnkil og hans kolleger. Forfatterne gjør oppmerksom på at det finnes mange andre profesjonelle samtale- og dialogformer, og det utvikles nye kontinuerlig.
Forfatterne bruker sine egne erfaringer som grunnlag for mer generelle refleksjoner over dimensjonen/mulighetene i dialogformen. Siden dialogismen ikke lar seg manifestere rent teoretisk, beskriver forfatterne praksisen som utgjør grunnlaget for deres konklusjoner.
I boken presenteres metodikk og teknikk, men uten at dette blir en instruksjonsbok eller manual. Forfatterne hevder at dialogisme er en tilnærming, en måte å tenke og opptre på, som berikes av alt som stimulerer dialogen. I bokens siste del diskuteres hvordan forskningen aktivt kan bidra til å utvikle nettverksdialogene.