Thor Heyerdahl var en mann omgitt av myter - myter om seg selv og det han mente var vitenskapelige myter. Gjennom et omflakkende liv høstet han en berømmelse få nordmenn er blitt til del. Men det var en berømmelse som hadde sin pris. Thor Heyerdahl var skattet, men også forhånet. Kampene han førte, kostet, og familielivet forble turbulent.
Dette tredje og avsluttende bindet i biografien om Thor Heyerdahl starter i 1977 med den omstridte Tigris-ferden. Seilasen fikk et annet utfall enn han hadde tenkt, og et halvt år senere stakk Heyerdahl Tigris i brann. Stirrende inn i flammene bød han 63 år gammel havet endelig farvel.
Thor Heyerdahl ble kritisert for å ta for lett på kravene til vitenskapelig metode og vant i liten grad innpass blant forskere. Drevet av en ubendig nysgjerrighet, paret med evnen til å dra av gårde på spektakulære ekspedisjoner for å finne svar på sine spørsmål, fortsatte han likevel å trollbinde sitt verdensomspennende publikum. Thor Heyerdahl advarte tidlig mot miljøødeleggelsene og påtok seg en viktig oppgave som brobygger mellom nasjonene under den kalde krigen. Ved påstanden om at den norrøne guden Odin var en høvding fra svartehavsområdet, ristet imidlertid ekspertene oppgitt på hodet.
Ragnar Kvam jr.s storslåtte trebindsbiografi går tett på mytene, og tegner et nyansert bilde av det 20. århundres mest berømte nordmann.