Forlaget skriver om denne boka:
Hva kjennetegnet utviklingen av statsmakt og styringsformer i de ulike delene av Norden i Middelalderen og fremover i tidlig nytid?
Hva slags maktstrukturer og samarbeidsformer ble etabler innenfor det politiske rom som Norden utgjorde? I hvilken grad var endringene uttrykk for generelle europeiske prosesser? Hvilke følger fikk endringene for lokal samfunnsomdanning i de enkelte regioner?
Det er blant annet disse temaene denne boka belyser, gjennom en rekke artikler som alle er bidrag til den tredje heldagssesjone på det 17. nordiske historikermøtet i Tromsø i august 2011. Innleggene drøfter en rekke forskjellige emner, men har som felles utgangspunlt at de nærmer seg utviklingen fra et transnasjonalt perspektiv. Det innebærer at forfatterne søker å frigjøre seg fra de nasjonale historiske tradisjonene, med deres innebygde fokus på de nordiske statene slik de ble konsolidert og fikk sine grenser fastsatt seinere.
Norden blir i denne sammenheng oppfattet i vid betydning, noe som åpner for dypere innsikt i regionale samhandlingsprosesser og etnisk mangfold