Hva har den norske offentligheten fått vite om utviklingen i Afghanistan de siste årene? Mange norske journalister har besøkt landet på kortere reiser, og ofte sammen med politiske delegasjoner eller på besøk hos de norske styrkene. Forfatterne spør seg om dette har påvirket pressedekningen. De diskuterer også hvorvidt mediene har gitt publikum innsyn i afghansk virkelighet og latt afghanske stemmer komme til orde, og i hvilken grad Forsvarets strategi har påvirket mediedekningen. Boka tar videre opp dilemmaer knyttet til krigsdekning generelt og utforsker ulike alternativer.
Afghanistan er et krigsherjet land som de siste trettifem årene har opplevd kupp, borgerkrig og to invasjoner. Norge deltar i den siste invasjonen, og mer enn 4000 norske soldater har tjenestegjort der. I 2014 skal de fleste internasjonale styrkene være ute av landet, samtidig som det går mot nytt presidentvalg.
Hva har den norske offentligheten fått vite om utviklingen i Afghanistan og krigen? Mange norske journalister har besøkt Afghanistan på kortere reiser, og ofte sammen med politiske delegasjoner, eller på besøk hos de norske styrkene. Hvordan har dette påvirket pressedekningen? Norske borgere har vært mer kritiske til den norske krigsinnsatsen enn norske politikere. Har mediene ivaretatt rollen som den fjerde statsmakt ved å stille kritiske spørsmål når det har hersket enighet på Stortinget? Har journalistene gitt publikum innsyn i afghansk virkelighet og latt afghanske stemmer komme til orde? I hvilken grad har Forsvarets strategi påvirket mediedekningen? Hvilken rolle spiller den økende utryggheten for journalistenes muligheter til en allsidig dekning?
Den lengste krigen forsøker å besvare disse spørsmålene. Boken er basert på undersøkelser og forskningsprosjekter, samt forfatternes egne journalistiske erfaringer fra Afghanistan. Boken gir også større innsikt i dilemmaene ved krigsdekning generelt og utforsker ulike alternativer. Den lengste krigen er et viktig bidrag til å forstå krigsjournalistikkens vilkår.