Skoleskipet «Statsraad Lehmkuhl» har vært en del av Bergens bybilde i over 90 år og passerer selv sin 100-årsdag i januar 2014.
«Statsraaden» er ikke bare byens ikon, beundret og verdsatt av mennesker hvor den kommer; den er også et skip med en omskiftende historie og unike kvaliteter. I en alder av nær 100 år seiler den Nord-Atlanteren senhøstes, tilbakelegger 25 000 sjømil i året og vinner internasjonale troféer.
Skipet ble bygget som skoleskip «Grossherzog Friedrich August» for den tyske handelsflåten i 1914, ble utlevert til Storbritannia som krigsbytte i 1920 og kjøpt til Bergen året etter av Kristofer Lehmkuhl. Etter mange år som skoleskip ble den reddet for byen av Hilmar Reksten og i 1978 overtatt av Stiftelsen Seilskipet Statsraad Lehmkuhl.
Der begynte et langt og krevende arbeid for å gjenreise skipet. I 1986 var «Statsraaden» tilbake under seil på Nordsjøen, men det var først i 2004 at de store oppgraderingene var gjennomført etter investeringer på 80 millioner kroner. Dette var en dugnad båret av engasjerte mennesker, støttet av et spleiselag av stat, kommune, private sponsorer og byens befolkning gjennom Venneforening og annen støtte som Spleisebrødet. I dag er skipet i bedre stand og drives mer intenst enn noen gang tidligere i sin lange historie.
Slik sett er «Statsraaden» et samfunnsprosjekt med tallrike deltakere og interessenter som alle har eierskap i eventyret «Statsraad Lehmkuhl».