Erich Maria Remarques roman fra 1929 handler om krigen som skulle ende alle kriger, men som i stedet ble starten på et av våre blodigste århundrer. Her fortelles historien om unge, frivillige rekrutter som sendes rett fra skolebenken til Vestfronten under første verdenskrig. En hel generasjon går tapt. Det er en tidløs roman som satte et menneskelig ansikt på de meningsløse slagene ved fronten under første verdenskrig. Boken ble filmatisert like etter utgivelsen, i 1933 ble den forbudt og brent i Tyskland. Tyske Erich Maria Remarque (1898-1970) er verdenskjent for sine romaner fra første verdenskrig.
Syv skolekamerater fra en liten tysk by verver seg og rykker ut til fronten. Intet nytt fra vestfronten er den usminkede skildringen av krigens tristesser og grusomheter.Tyskland, 1914. Første verdenskrig har begynt. Beruset av naive drømmer om ære og heltedåd ankommer unge menn til vestfronten - helvetes forgård. Til en krig som skulle gjøre gutter til menn. Og menn til dekorerte helter. Men virkeligheten slår tilbake med full kraft, midt på den brennende slagmarken mellom endeløse skyttergraver.
Den tyske forfatteren Erich Maria Remarques Intet nytt fra vestfronten fra 1929, anses av mange for å være en av verdens fremste krigsskildringer. Aldri før hadde noen våget å skildre krigens lidelser så nakent og kompromissløst.Med sin realistiske, anti-militaristiske skildring av tilværelsen ved fronten under første verdenskrig, sett fra den tyske soldats synsvinkel, ble romanen en verdenssensasjon. Den kom på norsk første gang i 1955 og har senere kommet i flere utgaver.
Intet nytt fra vestfronten utgis nå i anledning 100-årsmarkeringen av starten på første verdenskrig.