1945 var mer enn fredstanker og fremtidsvisjoner. Store ødeleggelser preget Europa, Asia og Nord-Afrika. Millioner av mennesker var døde eller skadede, hatet mot krigsforbrytere, overløpere og okkupantmakten skulle få utløp. Lov, rett og sivilisasjon måtte gjenoppbygges fra grunnen. Samtidig som 1945 var en tid for optimisme, var utfallet uvisst for dem som skulle starte på nytt. Hva ventet dem? Ville fellesskap og fremskritt vinne frem, eller mer kaos og destruksjon? Gjennom vanlige menneskers fortellinger har historiker Ian Buruma skrevet beretningen om året da verden ble født på ny.
«En praktfull og velskrevet krønike om krigens bitre etterspill.»
THE OBSERVER
ETTER AT ANDRE VERDENSKRIG var over i 1945, lå verden i ruiner. Enorme fysiske ødeleggelser preget store deler av Europa, Asia og Nord-Afrika. Titalls millioner mennesker var døde eller skadede. Hatet mot okkupantmakten, krigsforbrytere og overløpere skulle få utløp - lov og rett og sivilisasjon måtte mange steder gjenoppbygges fra grunnen. Samtidig var 1945 en tid for optimisme og gjenoppbygging, for fremtidsvisjoner og fredstanker.
På bakgrunn av vanlige folks fortellinger har Buruma skrevet en stort anlagt beretning om året da verden ble født på ny. Det er en begivenhet når hans gripende storverk nå utkommer på norsk, 70 år etter fredsvåren.
«Ian Buruma har klart det umulige. Hvordan oppsummerer du en global katastrofe uten å ty til klisjeer?»