Allerede under rettsaken i 1945 ble spørsmål stilt rundt «gåten Quisling». Hvordan kunne en pliktoppfyllende og idealistisk person være den samme som sto anklaget for nasjonalismens verste forbrytelser? Mange nordmenn ville knytte landets skjebne til Tyskland. Hvorfor var det nettopp den beskjedne prestesønnen fra Telemark som fikk rollen som deres leder? Alle mennesker er en del av et felleskap og blir selv formet av andre. I denne boken ser Hans Fredrik Dahl nærmere på kretsen rundt Quisling og på hvilken rolle de spilte for Quislings utvikling.
Vidkun Quislings liv reiser det som allerede under rettssaken i 1945 ble formulert som «gåten Quisling». Hvordan kunne den pliktoppfyllende og idealistiske personen som ungdomsvenner og kolleger skildret i sine vitneprov, være den samme som sto anklaget for delaktighet i nasjonalsosialismens verste forbrytelser?
Ser vi ham historisk, fremtrer Quisling som talsmann for et miljø - noe mer enn seg selv. Mange nordmenn ville knytte landets skjebne til Tyskland. Hvordan og hvorfor fikk så han, den beskjedne prestesønnen fra Telemark, rollen som deres leder? Det er her nettverkene kommer inn, miljøene rundt Quisling. Enhver er del av et fellesskap og får sine oppfatninger om seg selv formet av andre. Det gjaldt selvfølgelig også Quisling.
Hans Fredrik Dahl har lenge vært opptatt av Quislings biografi og har skrevet mye om den. Her presenterer han en ny tilnærming: Kretsene rundt Quisling - hvilken rolle spilte de i det som ble resultatet av mannens virke i norsk historie?
.
Hans Fredrik Dahl er historiker, tidligere kulturredaktør i Dagbladet og professor (em.) i medievitenskap. Han er en av våre mest sentrale sakprosaforfattere og -redaktører, kjent ikke minst for sin banebrytende biografi over Vidkun Quisling.