HVA VILLE ADOLF HITLER MED TRONDHEIM?Der Führer hadde omfattende planer for byen. Den tyske okkupasjonsmakten gjorde Trondheim til en krigsbunker og til en av det okkuperte Europas sterkest forsvarte og best bevoktede byer. Etter krigen skulle en ny by, Neu Drontheim, bygges ved utløpet av elven Gaula, og den skulle være tysk, med 250 000 tyske innbyggere. De skulle betjene Die Kriegsmarine, den tyske krigsmarinens hovedbase i den nordlige del av Det tredje riket.
Oslo forble det politiske og administrative senteret i Norge, men Trondheim var den militært sett viktigste byen for den tyske okkupasjonsmakten. Derfor ble det undertrykkende regimet her hardt. Samtidig, og paradoksalt nok, var den lokale velviljen til å bistå okkupantene betydelig, og byggevirksomheten stor. Ikke minst bidro oppgraderingen av flyplassen på Værnes mye for det tyske felttoget i nord. Norske byer ble bombet med fly fra Værnes, oppgradert av norske frivillige arbeidere som var blitt anmodet av lokale myndigheter om å melde seg til slik innsats.
Boken er rikt illustrert, og mange av bildene har tidligere aldri vært publisert. De er til dels tatt av tyske soldater til privat bruk, og dokumenterer både soldatenes hverdagsliv og konkrete krigshandlinger.
Karl H. Brox er tidligere journalist og forfatter av en rekke bøker, også om annen verdenskrig.
Hermann Hansen er journalist i Adresseavisen, og forfatter og medforfatter av flere bøker, også om annen verdenskrig.
Knut Sivertsen er tidligere politioverbetjent og i dag rådgiver ved Norsk Rettsmuseum i Trondheim.