En håndfull leire fra en kinesisk åsside blandet med de riktige materialene kan overleve ovnens flammer og smelte til porselen - gjennomskinnelig, lysende, hvit. Forfatteren og keramikeren Edmund de Waal legger ut på en reise som begynner i Jingdezhen i Kina og fortsetter til Venezia, Versailles, Dublin, Dresden, Appalachian Mountains og åsene i Cornwall. Han ønsker å fortelle porselenets historie. Underveis møter han de første produsentene; de som ble inspirert, ble rike eller ødelagt av «det hvite gull». Denne historien spenner over tusen år, og vi kommer inn i noen av de mest tragiske øyeblikkene i nyere tid. Gjennom møtene med de som lagde porselen tas vi inn i porselenets verden. Forfatteren er også kjent for boka «Haren med øyne av rav».
INGENTING I VERDEN er så hvitt som porselen. Hele sitt voksne liv har Edmund de Waal arbeidet med den magiske leiren. Likevel forstår han den ikke. Derfor legger han ut på en reise. Den begynner i den støvete byen Jingdezhen i Kina, og tar ham deretter videre fra Venezia til Versailles, fra Dublin til Dresden, fra Appalachene i Sør-Carolina til de myke høydedragene i Cornwall. Alt for å fortelle porselenets historie. Alt for å la oss forstå noen av de vakreste gjenstandene menneskeheten har skapt. Alt for å utforske en global besettelse: en drøm om alkymi, skjønnhet, rikdom og renhet. En drøm om hvithet.
Etter den internasjonale storsuksessen Haren med øyne av rav er Edmund de Waal tilbake med en bok like særpreget og fascinerende som sin forgjenger, dels selvbiografi, dels reiseskildring, dels historie, dels detektivfortelling. Den hvite veien tar oss med på en reise gjennom mer enn tusen år. Underveis lar den oss møte noen av dem som har fått skjebnen sin formet eller forandret av porselenets hvite gull: fra grådige herskere og utslitte slaver i keisertidas Kina, via besatte europeiske kjemikere, skjønnere og samlere på 1700-tallet, fram til jødiske straffanger i Himmlers porselensfabrikker under andre verdenskrig.