Det er ingen selvfølge å kunne si hva man mener som arbeidstaker. Å benytte seg av sin ytringsfrihet som arbeidstaker er ingen spøk, og konsekvensene for de ansatte er ikke til å le av - særlig ikke hvis ytringene kolliderer med arbeidsgivernes krav om lojalitet. Gjennom dybdeintervju med ansatte som har kommet med upopulære ytringer, viser forfatterne hvordan ytringsfriheten kan fremstå i praksis. De stiller spørsmål som: hvordan ble de ansatte møtt, hva var reaksjonen fra kolleger og ledelsen, hvordan utviklet arbeidsforholdet seg? Forfatterne presenterer også en undersøkelse blant ledere og sammenlikner den med aktuell forskning på ytring og varsling. Bokens perspektiv er både de menneskerettslige, de humane, de arbeidsmiljømessige og de rent ytringskulturelle. Omtalen er utarbeidet av BS.
Konsekvensene for ansatte som bruker ytringsfriheten er ikke til å le av – særlig ikke hvis ytringene kolliderer med arbeidsgivernes krav om lojalitet. I slike tilfeller tar arbeidsgivere i bruk svært hardhendte og til dels skitne metoder for å ramme den ansatte det gjelder. Denne virkeligheten er milevis unna det humane norske arbeidslivet vi liker å snakke om i festtalene.
Forfatterne har dybdeintervjuet ansatte som har kommet med upopulære ytringer, og viser hvordan ytringsfriheten framstår i praksis. Hvordan ble ytrerne møtt, hva var reaksjonen fra kolleger og ledelsen, hvordan utviklet arbeidsforholdet seg? Hva vil de råde andre til å gjøre i tilsvarende situasjoner? Amelie og Dahle presenterer også en undersøkelse blant ledere og speiler denne mot aktuell forskning på ytring og varsling. Bokas perspektiver er både de menneskerettslige, de humane, de arbeidsmiljømessige og de rent ytringskulturelle.