Lakseoppdrett har gått fra å være en beskjeden tilleggsnæring i Distrikts-Norge på 1970-tallet, til i dag å være en bærebjelke i norsk økonomi. Statsminister Erna Solberg ønsker en femdobling av laksen fram mot år 2050. Men dette industrieventyret kommer ikke problemfritt. Næringen har ikke kontroll med miljøbelastningen. Og hvordan skal man skaffe nok fôr uten at det går ut over annen matproduksjon? Er oppdrettslaks egentlig så sunn å spise? Kan arbeidsplasser i distriktene veie opp for ødelagte fjorder? Dette og mer undersøker Kjersti Sandvik i denne boken. Hun har snakket med alle de viktige aktørene i bransjen, fra verdens største oppdrettsselskap til utstyrsleverandører og fôrprodusenter. Omtalen er utarbeidet av BS.
På 1970-tallet var lakseoppdrett en beskjeden tilleggsnæring i Distrikts-Norge. I dag er den en av våre største eksportnæringer. Statsminister Erna Solberg har sagt at laksen er Norges IKEA og vil ha en femdobling fram mot år 2050.
Men det er flere skjær i sjøen for dette industrieventyret. Næringen har ikke kontroll med miljøbelastningen: Enorme mengder fiskeskitt, lakselus, spillfôr og lusemidler slippes rett ut i fjorden, rømt oppdrettslaks svømmer opp i elvene og utvanner genene til villaksen. Og hvordan skal man skaffe nok fôr til en femdobling av produksjonen uten at det skjer på bekostning av annen matproduksjon? Er oppdrettslaks egentlig så sunn å spise? Kan arbeidsplasser i distriktene veie opp for ødelagte fjorder?
Mangeårig journalist i FiskeribladetFiskaren, Kjersti Sandvik, har snakket med alle de viktige aktørene i bransjen, fra verdens største oppdrettsselskap Marine Harvest til utstyrsleverandører og fôrprodusenter. Hun går tett på en næring som har vokst seg stor og sterk - uten plagsom innblanding fra myndighetene.