Simone de Beauvoir er en av 1900-tallets mest betydelige tenkere. Hun brukte sitt liv på å bekjempe myter, generaliseringer og fordommer. I
Det annet kjønn, som har vært en bibel for flere generasjoners kamp for kvinners rettigheter, blottla hun hvordan kulturen vi lever i former oss som mennesker og som kjønn.
Essayet Alderdommen kom ut i 1970. Her viser Beauvoir hvordan ulike samfunn til ulike tider har marginalisert eldre mennesker og behandlet dem på en uverdig måte. Slik som kulturens myter har bidratt til å skape «kvinnen», skaper den også forestillinger om alderdommen og de gamle. Disse forestillingene sitter dypt i oss. I stedet for å se mennesket, ser vi den gamle. Beauvoirs skarpe penn avslører holdninger vi ikke liker å vedkjenne oss, men som like fullt eksisterer.
Alderdommen er et grundig og banebrytende arbeid, og selv om eksemplene er fra andre tider og andre samfunn enn Norge i 2016, er mange av de problemstillingene hun tar opp like aktuelle nå som da.
Med økt velferd vil andelen eldre i befolkningen bli stadig større. Det er en politisk utfordring for styresmaktene, og det vil reise mange og stadig mer påtrengende spørsmål for alle samfunnsengasjerte mennesker. Alderdommen er ikke en bok bare for spesialister. Den tar tak i våre stereotypier, den inviterer til refleksjon, og den tilbyr nye synspunkter for alle som er engasjert i ett av de betydeligste spørsmål i vår tid.
Oversatt av Bente Christensen. Etterord ved Annlaug Bjørsnøs.