Forlaget skriver om denne boka:
Boken forteller om en ti måneder lang periode i årene 1898-1899 hvor Knut Hamsun og hans kone Bergljot bodde i Helsingfors i Finland.
Høsten 1898 reiste det nygifte paret Bergljot og Knut Hamsun til Helsingfors, der de ble boende i hele ti måneder. Hamsun hadde fått statsstipend og ville reise østover. I stor kontrast til det som var vanlig for norske kunstnere, valgte han den finske hovedstaden som oppholdssted. Her forberedte han seg til reisen videre, til Russland og Kaukasus.
Finland var på denne tiden et russisk storfyrstedømme. Nye lover og forordninger lå truende over det nordiske nabolandet. Midt under Hamsuns opphold trer Februarmanifestet i kraft, og Finland opplever diktatoriske tilstander.
Knut Hamsun kom umiddelbart i nær kontakt med et stort antall kunstnere og pressefolk. For kunstnerne var det totalitære regimet altoverskyggende, og billedkunst, bøker og musikk ble skapt i motstandskraftens ånd - og i nasjonalromantikkens tegn. De finske kunstnerne ble viktige aktører for å skape en framtidig, selvstendig nasjon. I dette bildet fikk også Knut Hamsun en rolle.
Knut Hamsun og Finland er historien om Bergljot og Knut Hamsun i perioden rundt forrige århundreskifte. Oppholdet i Helsingfors er tidligere viet liten oppmerksomhet, kanskje på grunn av den korte - men likevel store - avstanden mellom Norge og Finland.
Boken inneholder en rekke nye bilder og historier fra Knut Hamsuns liv og forfatterskap.